Карта бойових дій в Україні 22 травня

Карта бойових дій в Україні 22 травня.

Карта бойових дій в Україні 22 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
22 травня 2023 09:59

Сьогодні, 22 травня, в Україні розпочалася 453-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Найманці ПВК "Вагнер", ймовірно, захопили західні адміністративні кордони міста Бахмут, тоді як українські сили продовжують надавати пріоритет контратакам на околицях Бахмута.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 22 травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Українські військові повідомили, що українські сили контролюють "незначну" частину південно-західної частини міста Бахмут навколо траси T0504 - мовчазне визнання того, що російські сили взяли під контроль решту західного та північно-західного Бахмуту, якщо не всю. Заяви цих офіційних осіб вказують на те, що українські сили відійшли з районів Бахмута, що залишилися, за винятком тих, які примикають до двох магістралей, що ведуть до міста. На кадрах із геолокацією, опублікованих 21 травня, видно, як сили "Вагнера" піднімають прапори Росії та "Вагнера" над житловим будинком у самій західній частині Бахмута.

Імовірне захоплення групою "Вагнера" останньої невеликої ділянки західного Бахмута, що залишилася, не вплине на продовження українських контратак на північ або південь від Бахмута. це також не впливає на контроль України над наземними комунікаційними лініями (GLOC) навколо Бахмута, до яких силам "Вагнера", що виснажилися, необхідно було б дістатися для проведення подальших наступальних операцій.

Українські військові джерела повідомили, що російські війська втратили частину домінуючих висот навколо Бахмуту, і зазначили, що тривалий наступ українських військ може призвести до тактичного оточення сил "Вагнера" у Бахмуті.

ISW раніше прогнозувала, що наступальні операції "Вагнера", ймовірно, досягнуть кульмінації після декількох місяців міських боїв, що виснажують, і малоймовірно, що "Вагнер" продовжить бойові дії за межами Бахмута в його нинішньому виснаженому стані.

Президент Росії Володимир Путін 21 травня привітав групу "Вагнера" та російських військових із взяттям Бахмута. Путін прямо приписав захоплення міста найманцям "Вагнера", зазначивши при цьому, що російські регулярні сили забезпечували "необхідну підтримку та фланговий захист" у битві за Бахмут. Міністерство оборони Росії аналогічним чином заявило, що Росія захопила Бахмут через штурми "Вагнера" у місті та авіаційну та артилерійську підтримку з боку Південного угруповання військ Росії.

Президент США Джо Байден заявив 21 травня, що США навчатимуть українських пілотів польотам літаками четвертого покоління, включаючи F-16, для зміцнення обороноздатності України у довгостроковій перспективі.

Байден заявив, що президент України Володимир Зеленський дав йому "категоричні запевнення" у тому, що українські сили не будуть використовувати надані Заходом F-16 для завдання ударів по території Росії.

Карта бойових дій в Україні 22 травня.Карта бойових дій в Україні 22 травня. Фото: ISW

21 травня російські війська продовжували обмежені наступальні операції на північний схід від Куп'янська і на південь від Кремінної. За повідомленням Генштабу України, російські війська вели безуспішні наступальні операції в районі населених пунктів Масютівка (13 км на північний схід від Куп'янська) та Івано-Даріївка (23 км на південь від Кремінної).

Російський військор заявив, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі зв. п. Стельмахівка (16 км на захід від Сватового), Макіївка (22 км на північний захід від Кремінної), Невське (18 км на північний захід від Кремінної) та Білогорівка (12 км на південь від Кремінної).

Карта бойових дій в Україні 22 травня.Карта бойових дій в Україні 22 травня. Фото: ISW

Російські сили продовжували наступальні операції на лінії фронту Донецьк-Авдіївка, але 21 травня не домоглися ніяких територіальних завоювань, що піддаються перевірці. Генштаб України повідомив, що російські сили вели безуспішні наступальні операції у напрямку Авдіївка, Мар'їнка (18 км на захід від Донецька) Первомайське (15 км на північний захід від Донецька), Новокалинове (12 км на північ від Авдіївки) та Північне (14 км на північний захід від Донецька).

Блогер, пов'язаний із Кремлем, заявив, що російські війська активізували наступальні операції на лінії фронту Донецька та атакували: у західній та північній частинах Мар'їнки; у бік Першотравневого; на південно-західному та східному підступах до Авдіївки; та в Новокалиновому.

Карта бойових дій в Україні 22 травня.Карта бойових дій в Україні 22 травня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 22 травня.Карта бойових дій в Україні 22 травня. Фото: ISW

Повідомляється, що 21 травня українські сили завдали глибокого удару ракетами Storm Shadow російською штаб-квартирою на аеродромі в Бердянську Запорізької області. Український центр стратегічних комунікацій повідомив, що 21 травня українські сили завдали удару по невстановленій російській штаб-квартирі в Бердянську.

21 травня російські війська не завдавали жодних підтверджених наземних ударів у Херсонській та Запорізькій областях. Генштаб України повідомив, що російські війська у Херсонській та Запорізькій областях продовжують вести оборонні операції через лінію фронту.

Російські сили продовжують обстріл українських позицій у Запорізькій області та правому березі Херсонської області. На кадрах із геолокацією, опублікованих 21 травня, видно, як підрозділи російського 503-го мотострілецького полку (19-та мотострілецька дивізія 58-ї загальновійськової армії) обстрілюють українські сили на північ від н. п. Нестерянка Запорізької області (приблизно за 11 км на південний захід від Оріхова).

Карта бойових дій в Україні 22 травня.Карта бойових дій в Україні 22 травня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 22 травня.Карта бойових дій в Україні 22 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах