Карта бойових дій в Україні 22 березня

Карта бойових дій в Україні 22 березня.

Карта бойових дій в Україні 22 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
22 березня 2023 07:50
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 22 березня, в Україні розпочалася 392-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Дані другого дня візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна з президентом Росії Володимиром Путіним дають привід припустити, що Путін не зміг забезпечити необмежене двостороннє партнерство з Китаєм, на яке він, ймовірно, сподівався.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 22 березня. 

Другий день візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна з президентом Росії Володимиром Путіним дозволяє припускати, що Путін не зміг забезпечити необмежене двостороннє партнерство з Китаєм, на яке він, ймовірно, сподівався. 21 березня Путін і Сі підписали "Спільну заяву Російської Федерації та Китайської Народної Республіки про поглиблення всебічного партнерства та стратегічного співробітництва, вступ у нову еру", в якій наголошено, що російсько-китайські відносини є всеосяжними, стратегічними та актуальними, найвищий рівень в історії.  Спільна заява окреслює низку двосторонніх намірів і підтверджує прихильність Росії та Китаю державному суверенітету та територіальній цілісності один одного, серед інших дипломатичних обіцянок. Проте зобов’язання, взяті Сі та Путіним, були помітно односторонніми, що вказує на те, що Сі погоджується на більш стриману версію російсько-китайських відносин, ніж, ймовірно, бажає Путін, як помітила ISW 20 березня.

Сі похвалив Путіна, підтвердив прихильність Китаю Росії в РБ ООН, і посилив позицію Китаю щодо політичного врегулювання війни в Україні, але Сі не пішов далі, ніж пропонувати ці заяви. Путін, навпаки, оголосив низку заходів, які свідчать про постійну орієнтацію Росії на Китай і залежність від нього в енергетичному та економічному секторах, які виглядають дуже односторонніми порівняно з відносно пом’якшеними зобов’язаннями Сі. Крім того, Сі не сигналізував про намір надати підтримку російській війні в Україні, окрім розпливчастих дипломатичних запевнень, що, ймовірно, є кроком нижче від того, що Путін сподівався отримати під час переговорів. Путін, ймовірно, не зміг забезпечити саме той тип партнерства, який йому потрібен і якого він бажає, і Сі, ймовірно, покине Москву, отримавши запевнення, які є більш односторонніми, ніж Путін їх хотів. Путін зазначив, що між Росією і Китаєм відбувся "дуже предметний і відвертий обмін думками" щодо перспектив подальшого розвитку російсько-китайських відносин. Такій риториці особливо бракує формулювання, яке зазвичай використовується в дипломатичних читаннях, щоб вказати, що дві сторони прийшли до остаточних і суттєвих угод.

Міністерство оборони США оголосило 20 березня, що воно санкціонувало президентське скорочення штату, щоб надати Україні додаткові 350 мільйонів доларів на безпекову допомогу.  Міністерство оборони заявило, що пакет включатиме боєприпаси для HIMARS, 155-мм артилерійські снаряди, ракети HARMs та інше важливе військове обладнання.

Карта бойових дій в Україні 22 березня. Карта бойових дій в Україні 22 березня. Фото: ISW

21 березня російські війська здійснили обмежені наземні удари вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Масюківки, Новоселівського, Білогорівки, Верхньокам'янське. Геолокаційні кадри, опубліковані 20 березня, показують, що російські війська просунулися до Тернів. Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що на куп’янсько-лиманському напрямку найбільше вогонь російської артилерії, і на цьому рубежі російські війська активніше використовують бронетехніку радянських часів і старіші танки.

Карта бойових дій в Україні 22 березня. Карта бойових дій в Україні 22 березня. Фото: ISW

21 березня російські війська не досягли жодних підтверджених успіхів у Бахмуті та його околицях. Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили російські напади поблизу Бахмута, Оріхово-Василівки, Григорівки та Богданівки, біля Іванівського, Предтечиного та Північного. Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий повідомив, що в Бахмуті відбулося 13 бойових зіткнень, що значно менше порівняно з 24 бойовими зіткненнями в місті, про які він повідомив 16 березня. У Генштабі України уточнили, що українські війська відбили російські штурми на півночі Бахмута, що, ймовірно, свідчить про те, що російські війська зосереджують наступальні дії на північній частині міста. Російські військові блогери стверджували, що бойовики ПВК "Вагнер" продовжували штурм промислового комплексу АЗОМ на півночі Бахмута і контролюють більшу частину комплексу, хоча ISW не знайшло візуального підтвердження цих тверджень.

Карта бойових дій в Україні 22 березня. Карта бойових дій в Україні 22 березня. Фото: ISW

У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Авдіївки, а також біля Новобахмутівки, Бердичі та Красногорівки і біля Сіверного, Первомайського, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки. ISW оцінює, що російські сили, ймовірно, захопили Степове, ґрунтуючись на звіті українського Генштабу про російські напади поблизу Бердичі.

Карта бойових дій в Україні 22 березня. Карта бойових дій в Україні 22 березня. Фото: ISW

Головне управління розвідки України (ГУР) 20 березня повідомило, що вибухами в окупованому Джанкой в ​​Криму було знищено російські крилаті ракети "Калібр" під час транспортування їх залізницею. Російські військові блогери опублікували кадри, на яких нібито видно вибухи та наслідки вибухів у Джанкої, і стверджували, що якби безпілотник вразив запас ракет, мав би бути видно вторинний вибух. Слідчий комітет Росії, зокрема, оголосив про початок розслідування діяльності безпілотників після повідомлення про удар безпілотника в Джанкой.

21 березня російські війська здійснили регулярні обстріли Запорізької та Херсонської областей.

Карта бойових дій в Україні 22 березня. Карта бойових дій в Україні 22 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 22 березня. Карта бойових дій в Україні 22 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах