Карта бойових дій в Україні 14 березня

Карта бойових дій в Україні 14 березня.

Карта бойових дій в Україні 14 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
14 березня 2023 07:25
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 14 березня, в Україні розпочалася 384-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українська оборона Бахмута перемелює найкращу наявну піхоту російських військ навколо міста, щоб зменшити здатність російських військ зупинити будь-які українські просування під час очікуваного контрнаступу.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 14 березня.

Російські військові блогери продовжують спекулювати про можливий український контрнаступ на півдні України, вказуючи на те, що в російському інформаційному просторі зростає стурбованість українськими бойовими можливостями, оскільки російські війська прив’язуються до наступальних операцій у Бахмуті. Військові блогери здебільшого погоджувалися з тим, що українські сили матимуть пріоритет наступу на півдні на Бердянськ-Мелітополь у Запорізькій області або Маріуполь-Волноваха в Донецькій області, але деякі стверджувають, що українські сили мають достатньо бойової потужності, щоб провести другий контрнаступ або в іншому районі півдня України або по лінії Куп'янськ-Сватове на північному сході Харківської області.

Військовий блогер, пов’язаний з "Вагнером", погодився з попередніми оцінками ISW щодо української оборони Бахмута, стверджуючи, що українські війська перемелюють найкращу наявну піхоту російських військ навколо Бахмута, щоб зменшити здатність російських військ зупинити будь-які українські просування. Блогер стверджував, що українські сили зможуть просунутися на південь і зустріти мінімальний опір Росії на півдні України, на відміну від інших ділянок лінії фронту. Інший військовий блогер стверджував, що українські сили атакуватимуть південь України, оскільки "зруйнований Крим" має стратегічне значення, а "знищений Донбас" - ні. Депутат Держдуми Росії Дмитро Кузнєцов заявив, що українські війська будуть націлені на Керченський міст у Криму в ході багатомісячної кампанії блокування, як Антонівський міст у Херсонській області, і закликав російські війська швидко розвинути протипілотну війну для захисту критичних наземних ліній зв'язку (GLOCs), що з'єднує Крим з материковою Росією.

Карта бойових дій в Україні 14 березня.Карта бойових дій в Україні 14 березня. Фото: ISW

Станом на 13 березня російські війська досягли незначних територій на північний схід від Куп’янська. Геолокаційні кадри, опубліковані 13 березня, показують, що російські війська просунулися на південь від Гряниківки. У Генштабі України повідомляли, що російські війська 12 і 13 березня вели безуспішні наступальні дії на північний схід від Куп’янська в районі Масютівки, Дворічної та Гряниківки.

12 і 13 березня російські війська продовжували вести наземні атаки на лінії Сватове-Кремінна. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Кремінної, Невського, Червонопопівки, Діброва, Білогорівка та Серебрянський ліс. Глава Луганської області Сергій Гайдай заявив, що російські війська зосереджені на операціях поблизу Кремінної та Білогорівки та постійно атакують район Кремінної. Гайдай також заявив, що російські війська виділили нові танки Т-90 для наступальних операцій поблизу Кремінної, але вони закінчилися через два тижні і тепер використовують Т-72.

Карта бойових дій в Україні 14 березня.Карта бойових дій в Україні 14 березня. Фото: ISW


Російські війська продовжують просування в районі Бахмута, але станом на 13 березня їм не вдалося завершити розворот, охопити чи оточити місто. Генштаб України повідомив, що російські війська наступали в напрямку Міньківки. Російські війська, ймовірно, просунулися вздовж траси E40 Бахмут-Слов’янськ, щоб розпочати наступ далі на північний захід від Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 12 березня, показують, що російські війська також просунулися приблизно на 8 км на північний захід від Бахмута в районі між Дубово-Василівкою та Богданівкою. Геолокаційні кадри, опубліковані 13 березня, показують, що російські війська просунулися на нові позиції на південному заході Бахмута вздовж траси Т0504 Костянтинівка-Часів Яр-Бахмут.

Речник Східного угруповання військ ЗС України полковник Череватий повідомив, що за минулу добу в районі Бахмута відбулося понад 39 бойових зіткнень, а український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північ від Бахмута біля Васюківки; на північний захід від Бахмута поблизу Оріхово-Василівки і Григорівки; і на захід від Бахмута біля Іванівського і Часів Яр; на північний захід від Бахмута поблизу Оріхово-Василівки і Григорівки; і на захід від Бахмута біля Іванівського і Часів Яр; на північний захід від Бахмута поблизу Оріхово-Василівки і Григорівки; і на захід від Бахмута біля Іванівського і Часів Яр.

Карта бойових дій в Україні 14 березня.Карта бойових дій в Україні 14 березня. Фото: ISW

Українські війська продовжують атакувати райони східної (лівобережної) Херсонської області. 10 березня українські чиновники опублікували кадри, на яких показано, як українські сили проводять обмежений рейд у невизначеному районі на східному березі Херсонської області.

12 і 13 березня російські війська продовжували звичайний обстріл районів на захід від Гуляйполя та Херсонської, Миколаївської та Дніпропетровської областей. Керівник Українського спільного координаційного прес-центру південних сил Наталія Гуменюк заявила, що український вогонь по російських позиціях на Кінбурнській косі зменшив темп вогню російської артилерії. Гуменюк також заявила, що українські війська намагаються відкинути російські сили на 20 км від берега Дніпра.

Карта бойових дій в Україні 14 березня.Карта бойових дій в Україні 14 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 14 березня.Карта бойових дій в Україні 14 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах