ЗНО не буде: як у 2023 році проходитиме вступна кампанія

Як у 2023 році проходитиме вступна кампанія.

Як у 2023 році проходитиме вступна кампанія. Фото: 0629.com.ua

Події
20 сiчня 2023 16:01

Вже другий рік поспіль випускники в Україні замість традиційного зовнішнього незалежного оцінювання складатимуть національний мультипредметний тест. У 2023 році ЗНО не буде, а от НМТ дещо вдосконалять.

Нагадаємо, національний мультипредметний тест передбачатиме завдання з трьох предметів: обов'язково – українська мова та математика, один на вибір – історія України, іноземна мова, біологія, фізика чи хімія.

Скласти тест можна буде впродовж 180 хвилин. Для забезпечення безпеки НМТ випускники складатимуть в один день.

Так як і минулого року, у 2023 році тестування проводитимуть у дві сесії – основну та додаткову. Основна сесія проходитиме у червні, додаткова – у червні-липні. У додатковій сесії зможуть взяти участь ті вступники, які з поважних причин не здали тестування під час основної сесії.

Реєстрація на вступ за моделлю національного мультипредметного тесту 2023 року стартуватиме у квітні.

Випускники, які тимчасово перебувають за кордоном, але хочуть здобути вищу освіту в Україні, зможуть здати НМТ у спеціально створених екзаменаційних центрах у багатьох країнах світу.

Усі пільгові категорії, учасники з тимчасово окупованих або деокупованих територій матимуть можливість вступати за дистанційною моделлю. "Упродовж трьох місяців вони повинні укласти договір, приїхавши до закладу освіти і приступивши до навчання", - зауважив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Він додав, що окрема категорія вступників стосуватиметься закладів військової освіти і спеціальної мови навчання, куди вступатимуть за їхніми правилами прийому.

Що зміниться у технічній характеристиці цьогорічного тесту?

У 2022 році НМТ не містив завдань з розгорнутою відповіддю. Цього року вони передбачені.

Кількість балів за 30 тестових завдань першого блоку буде однаковою з таких предметів:

  • українська мова;
  • історія України;
  • біологія;
  • хімія.

На виконання першого блоку відводиться близько години часу, а от найбільш трудомістким буде другий блок. У ньому передбачені завдання не лише закритої форми з вибором відповідей, але й з наданням коротких відповідей. У тестах з математики і фізики необхідно буде обчислювати задачі.

Тест з іноземної мови складатиметься з 32-х завдань. Вони стосуватимуться читання та перевірки лексико-граматичних вмінь і навичок. Однак не буде аудіювання та перевірки писемного мовлення, написання твору.

Цього року з’являться у тесті з історії України з’являться завдання на встановлення хронологічної послідовності і з вибором кількох правильних відповідей. НМТ 2023 року охоплюватиме теми другої половини XVI століття – початку XXI століття. Це навчальні матеріали 8, 9, 10 та 11 класів.

Також майбутнім абітурієнтам представлять демонстраційний варіант цьогорічного тесту, аби розуміти, до чого готуватися. Його обіцяють оприлюднити не пізніше квітня.

Як оцінюватимуть тест?

Ще одним нововведенням цього року є запровадження так званого "мінімального прохідного балу", який дорівнюватиме не менше 10% правильних відповідей з кожного навчального предмета.

Таблиці переведення тестових балів затвердить МОН. Така система має дозволити абітурієнтам самостійно визначити результат одразу після завершення тесту.

Як у 2023 році проходитиме вступна кампанія.Як у 2023 році проходитиме вступна кампанія. Фото: УЦОЯО
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах