Україну атакували ракетами з Білорусі: навіщо РФ втягує у війну сюзника

Україну атакували ракетами з Білорусі: навіщо РФ втягує у війну сюзника.

Україну атакували ракетами з Білорусі: навіщо РФ втягує у війну сюзника. Фото: KyivMedia

Події
25 червня 2022 13:45

У ніч на 25 червня Україну атакувало близько 40 російських ракет, які були запущені з території Білорусі. Під удар потрапили Житомирська, Чернігівська, Дніпропетровська і частково Київська області. Окрім цього, Росія вперше застосувала з території Білорусі дальні бомбардувальники Ту-22 М3. Також цієї ночі зафіксовано запуск ракет з тактичної та стратегічної авіації та з моря.  

Росія не залишає своїх намірів втягнути Білорусь у війну з Україною, тож проводить для цього різні провокації. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Сьогодні зранку стало відомо, що 24 ракети було запущено російськими літаками з Білорусі по об'єктам інфраструктури на Житомирщині. Близько 10 ракет було збито нашою протиповітряною обороною. "Приходи" були на околицях обласного центру, саме місто не постраждало.

У Чернігівській області російська ракета знову влучила у селище Десна. ОК "Північ" повідомляє, що вночі було запущено близько 20 ракет, які зруйнували о'єкти інфраструктури. Попередньо, жертв у результаті атаки немає.

У Дніпропетровській області ворог запустив ракети по Широківській та Зеленодольській громадах. У Зеленодольську постраждала 60-річна жінка та пошкоджено цивільну будівлю.

Над Київською областю зранку також бачили проліт ракети. За непідтвердженою інформацію, одну з них збили неподалік столиці.

Російські окупанти також цілилися сьогодні по полігону на Львівщині. "Приходи" були також у Миколаєві та Харкові.

Як повідомляють Повітряні сили ЗСУ сьогодні ворог застосував проти України дальні бомбардувальники Ту-22М3 з території Білорусі. Також з цієї країни Росія відновила застосування оперативно-тактичних комплексів "Іскандер". По півночі України противник застосував ракети Х-22, а також ракети наземного базування з оперативно-тактичних комплексів "Точка-У".

Як пишуть у білоруських ЗМІ, перший запуск ракет було зафіксовано о 03:45. Про це стало відомо із записів переговорів російських пілотів. Для взльоту бомбардувальників окупанти використовували аєродроми "Шайковка" "Барановичі", "Луненець", "Ліда" та "Мачулищі", що в Білорусі. Також для запуску Ту-22 МЗ, який випустив 12 ракет, Росія використала район міста Петриков, що неподалік Мозиря. До кордону з Україною звідти орієнтовно 50-60 кілометрів.

Україну атакували ракетами з Білорусі: навіщо РФ втягує у війну сюзника.Україну атакували ракетами з Білорусі: навіщо РФ втягує у війну сюзника. Фото: скріншот

Навіщо Росія використовує територію Білорусі?

Як повідомляє Головне управління розвідки, ракетні удари з боку Білорусі - це масштабна провокація РФ з метою подальшого втягнення Білорусі у війну проти України. Обстріли напряму пов’язані з намаганнями Кремля залучити Білорусь у війну, як безпосереднього учасника. 

Також у ГУР нагадали, що у них є інформація про прибуття на територію білоруського Мозиря російських диверсійних груп, які планують підрив у місті житлових будинків, школи та лікарні. Можливі провокації можуть бути подані, як відповідь України на проведені авіаудари.

Раніше Vgorode писав, що наступ на Україну з боку Білорусі наразі малоймовірний. У МВС повідомиили, що біля українського кордону зараз є чотири тисячі військових Білорусі, але цього замало, щоб організувати прорив. Тому поки що не доводиться говорити, що Україна стоїть на порозі масштабного наступу Білорусі. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах