У ВРУ внесли законопроєкт про заборону виїзду чоловіків призивного віку з України

У ВРУ внесли законопроєкт про заборону виїзду чоловіків призивного віку з України.

У ВРУ внесли законопроєкт про заборону виїзду чоловіків призивного віку з України. Фото: Державна прикордонна служба

Події
24 червня 2022 15:27

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, який може закріпити у законі заборону на виїзд чоловіків під час воєнного стану. Раніше вона була закріплена лише Указом президента України Володимира Зеленського.

Законопроєкт №7484 остаточно забороняє чоловікам призивного віку покидати територію України під час дії воєнного стану. Також проєктом визначаються категорії осіб, які можуть проходити військову службу в межах області, в якій вони зареєстровані чи проживають та чоловіків, які мають право на відстрочку.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту Закону, його головною метою є задоволення в умовах воєнного стану потреб Збройних Сил України, інших військових формувань у межах необхідної чисельності призовників та можливість певної категорії осіб чоловічої статі призовного віку залишитись для проходження служби за місцем свого проживання чи виїхати у безпечніше місце чи країну.

Автори пропонують додати до Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" нову статтю, що регулювала б виїзд чоловіків 18-60 років за кордон. 

Проте у законопроєкті зазначено, що деякі чоловіки мають право на виїзд за кордон під час дії особливого правового статусу, якщо вони підпадають під норми абзаців 3-13 ч. 3 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Цими нормами визначено такі категорії громадян:

  • чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • чоловіки, які визнані особами з інвалідністю або є непридатними для військової служби згідно з висновком медичної комісії;
  • чоловіки, які здобувають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу та вищу освіти, є асистентами-стажистами, аспірантами та докторантами, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Також право виїзду за межі України під час дії воєнного стану чоловікам може надавати Кабінет міністрів України.

Водночас певній категорії громадян надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації. Відповідно до статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", ними є військовозобов'язані особи, які заброньовані на період мобілізації та воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями. Ці особи не можуть бути залучені до військової служби без добровільної згоди та можуть виїжджати за кордон.

Законопроєкт, який внесли в Раду 22 червня, пропонує внести зміни, пов'язані з ліквідацією податкової міліції та своренням Бюро економічної безпеки, надавши працівникам останньої змогу отримувати відстрочку. 

Також пропонується встановити, що низка категорій осіб можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою та проходити військову службу в межах області, в якій вони зареєстровані чи проживають. Йдеться, зокрема, про осіб з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатних до військової служби за станом здоров’я.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що президент України Володимир Зеленський відреагував на петицію, яка вимагала скасувати заборону на виїзд чоловіків призивного віку за кордон, так як це сприяє корупції та не підпорядковується Конституції України. Глава держави, в свою чергу, назвав кілька статтей Закону, які передбачають цю заборону.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах