Які країни найбільше допомогли Україні у війні проти РФ

Які країни найбільше допомогли Україні у війні проти РФ

Які країни найбільше допомогли Україні у війні проти РФ фото:

Події
01 червня 2022 13:00
Автор: Юлия Булыга

З початку повномасштабного вторгнення армії РФ до України десятки країн об'єднали зусилля заради допомоги нашій країні. З 24 лютого проти Росії запровадили нові санкції, а ЗСУ почали активно отримувати військову допомогу від союзників.

Forbes склав список 20 країн, які найбільше допомогли Україні у війні проти РФ. Дії партнерів оцінювали за 11 критеріями, серед яких не лише дипломатія та озброєння ЗСУ, а й гуманітарна підтримка.

Які країни найбільше допомогли Україні у війні проти РФЯкі країни найбільше допомогли Україні у війні проти РФ фото: forbes.ua

Польща 

З 24 лютого Польща прийняла максимальну кількість українців, які втекли від російської агресії, – 3,5 мільйона людей. При цьому бюрократичні процедури при перетині кордону були спрощені, не вимагали навіть внутрішній паспорт.

Крім допомоги мирним українцям, Польща надала Україні допомоги більш як на $3 млрд, зокрема 200 танків Т-72.

США

Вашингтон виділив Україні найбільшу фінансову та військову підтримку. У березні президент США Джо Байден підписав закон про пакет допомоги на $13,6 млрд. На кінець квітня Конгрес США схвалив ленд-ліз для України.

Естонія

Естонія передала Україні третину свого оборонного бюджету на війну із Росією.

А на мітинг перед посольством РФ 26 лютого вийшли 2% населення.

Латвія

Латвія, за даними 13 квітня, також віддала на озброєння України третину свого річного оборонного бюджету. Йдеться про суму приблизно 250 мільйонів євро.

Частину військової допомоги Латвія передавала ще до повномасштабної війни.

Великобританія

Прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що зробить усе для того, щоб "уморити голодом військову машину Путіна". Він запропонував Києву створити новий політичний, економічний та військовий союз, який міг би стати альтернативою ЄС.

Також Лондон попередив Росію про право завдати удару у відповідь, якщо Кремль застосує зброю масової поразки.

До речі, Джонсом був одним із перших світових лідерів, який відвідав Київ у перші дні після деокупації північної частини України.

Канада

Канада традиційно підтримує Україну і стала першою країною, яка спрямувала гроші — $790 млн — у створений МВФ Фонд підтримки.

Окрім цього ЗСУ отримали від Канади 20 тисяч снарядів для гаубиць.

Литва 

Окрім офіційної допомоги, українцям допомагають приватні особи. Так, наприкінці травня за кілька днів з ініціативи місцевого телеканалу було зібрано $5 млн на покупку Bayraktar.

Словаччина

8 квітня прем'єр-міністр Едуард Гегер повідомив про надання Україні зенітної системи ППО С-300ПМУ.

На початку березня ЗСУ говорили про рішення західних партнерів передати Україні 70 бойових літаків, з яких 12 винищувачів МіГ-29 мали надійти від Словаччини. Пізніше цю інформацію спростували, проте ймовірність поставки літаків все ще зберігається. Польща умовляє Словаччину зважитися на допомогу ЗСУ та гарантувала повітряний захист під час передачі літаків Україні.

Чехія

Президент Чехії Мілош Земан довгі роки підтримував політику Кремля. Проте 24 лютого, у день вторгнення російських військ в Україну, він випустив відеозвернення до громадян своєї країни, в якому засудив дії Кремля.

Чехія безкоштовно передала Україні танки Т-72 та БМП-1 та допомагає з ремонтом пошкодженої військової техніки.

Португалія

У лютому Португалія перестала видавати "золоті" візи росіянам. У травні місцева поліція провела обшуки у Лісабонському центрі для українських біженців. Двох проросійських працівників підозрювали у зборі та нецільовому використанні інформації про українців.

Крім цього уряд Португалії ухвалив рішення направити на допомогу Україні 15 бронетранспортерів M113 американського виробництва, п'ять гаубиць калібру 15,5 та 50 радіоприймачів.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах