До Верховної Ради внесли законопроект, який дозволяє вбивати дезертирів

До Верховної Ради внесли законопроект, який дозволяє вбивати дезертирів.

До Верховної Ради внесли законопроект, який дозволяє вбивати дезертирів. Фото: АрміяInform

Події
24 травня 2022 12:25

Наразі українським законодавством не передбачено, що командири ЗСУ можуть позбавляти життя солдатів за дезертирство та непокору. Однак нардепи зі "Слуги народу" внесли на розгляд Парламенту законопроект, яким хочуть дозволити вбивство службовців в армії, якщо ті самовільно залишають місця дислокації або не виконують накази.

Авторами законопроекту є нардепи Мар'яна Безугла, Олександр Аліксійчук, Олександр Бакумов, Сергій Гривко, Галина Третьякова, Віталій Войцеховський, Георгій Мазурашу та Олександр Федієнко.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Законопроект фактично робить убивство солдатів законним. Його вже розмістили на веб-сайті Верховної Ради.

Якщо законопроект ухвалять, то в Україні стане можливою реалізації можливостей припиняти позбавленням життя кримінальне правопорушення, пов'язане з непокорою, опором чи загрозою начальнику, застосуванням насильства, самовільним залишенням бойових позицій та певних місць дислокації військових частин (підрозділів).

Як вказують автори законопроекту, його головним завданням є всебічне посилення здібностей припиняти кримінальні правопорушення, вчинені військовослужбовцями за умов збройної агресії Російської Федерації. Проектом Закону пропонується внести зміну до частини другої статті 22-1 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» та встановити, що у бойовій обстановці командир (начальник) може застосувати зброю або віддати підлеглим наказ про його застосування, якщо в інший спосіб неможливо припинити кримінальний злочин.

Варто зазначити, що зараз командири мають право застосовувати зброю проти порушників статуту, однак у чинній редакції закону є уточнення "не призводячи до смерті військовослужбовця".

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув цей проект Закону. Апарат ВР висловив зауваження та поправку до законопроекту:

- "Допустимість" смерті військовослужбовця, який вчиняє кримінальне правопорушення, при застосуванні зброї командиром (начальником) або їх двома підлеглими в умовах особливого періоду (навіть якщо іншим способом неможливо припинити кримінальне правопорушення), має бути передбачено лише для тих випадків, коли виникає реальна загроза здоров'ю або життя такого командира (начальника), підлеглого, якому командир (начальник) віддає наказ щодо використання зброї або інших осіб, - йдеться у висновку Головного комітету.

До Верховної Ради внесли законопроект, який дозволяє вбивати дезертирів.До Верховної Ради внесли законопроект, який дозволяє вбивати дезертирів. Фото: https://itd.rada.gov.ua

Комітет рекомендував Верховній Раді розглянути цей проект Закону на найближчому засіданні.

Оновлено о 15:27: Парламент відхилив законопроект про розстріл командирами військових підлеглих за порушення статуту.

До Верховної Ради внесли законопроект, який дозволяє вбивати дезертирів.До Верховної Ради внесли законопроект, який дозволяє вбивати дезертирів. Фото: скріншот

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що на початку травня Парламент підписав законопроект "Про основи національного спротиву", що стосувалося розширення функцій територіальної оборони. Законопроект підтримали 338 депутатів. Згідно з ним, тероборона отримала можливість виконувати завдання у районах ведення військових (бойових) дій, у тому числі і на окупованих територіях.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах