Що робити, якщо внаслідок війни втрачено житло

Що робити, якщо внаслідок війни втрачено житло.

Що робити, якщо внаслідок війни втрачено житло. Фото: facebook.com/DSNSKyiv

Комуналка
21 березня 2022 14:05

З кожним днем воєнної кампанії, яка розпочалася майже місяць тому, дедалі більше українців втрачають свої будинки та квартири. Бомбіжки, ракетні удари, пожежі, знищення житлового фонду країни йде, на жаль, швидкими темпами, і зупинити цей процес поки що не вдається.

Що робити жителям України, які внаслідок війни втратили свою квартиру чи будинок?

Якщо територія, на якій людина втратила житло, опинилася на непідконтрольній території, то єдине, що можна зробити – спробувати виїхати звідти до найближчого регіону, підконтрольного українській владі.

Якщо ж у вашому населеному пункті діють місцеві органи влади, то потрібно з ними зв'язатися, щоб вони допомогли вирішити питання, пов'язані з найважливішим – наданням медичної допомоги, тимчасового житла та якихось, хоча б мінімальних фінансових засобів, щоб вижити.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Крім того, слід провести фіксацію завданих житлом збитків. Необхідно, щоб до вас додому приїхали (якщо це, звичайно, можливо, в умовах війни) представники поліції та ДСНС, і задокументували завдані житлом збитки. Вони становитимуть акти, копії яких мають залишитися у власника житла.

Документація руйнувань важлива як для того, щоб у майбутньому отримати компенсацію як постраждалому внаслідок війни, так і для підготовки доказів заподіяння шкоди цивільній забудові. У разі відсутності правоохоронців можна спробувати самому написати акт, але щоб під ним як свідки підписалися із зазначенням ПІБ сусіди, причому на акті обов'язково має бути дата та час та координати сусідів, щоб із ними можна було зв'язатися для підтвердження інформації.

Також рекомендується провести ретельне фото- та відеозйомку зруйнованого житла з різних ракурсів, причому перевірте, щоб фотоапарат або телефон вказував дату та час зйомки. Якщо будівля, в якій ви жили, потрапила на фото чи відео якихось газет, ТБ або іншого ЗМІ, варто зберегти посилання на ці матеріали.

Щоб у майбутньому довести право власності на квартиру чи будинок, потрібно мати у схоронності документи, що підтверджують право власності. Це може бути договір купівлі-продажу або паперу, що підтверджують право на спадщину, дарування та ін. Бажано ці важливі папери покласти в "тривожну валізку" тим, у кого житло поки що в цілості, щоб у разі виникнення пожежі не втратити їх. Якщо документи все згоріли, то їх можна буде відновити, звернувшись до записів у реєстрах і паперів в архівах, але це нешвидкий і непростий процес.

Компенсації за втрачене житло від страхових компаній не варто чекати, військові дії для будь-якої страховки не є страховим випадком. Вся надія – лише на державу. Відновлення втраченого житла після закінчення війни компенсуватиметься зі спеціальних фондів відновлення зруйнованого майна.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський у своєму нічному відеозверненні 18 березня розповів про те, що доручив Кабінету Міністрів розробити комплексну програму допомоги українцям, які були змушені залишити свої будинки через бойові дії. Людей, які втратили житло під час війни, держава підтримуватиме фінансово, а через деякий час надасть нові будинки.

Також нагадаємо, що в Telegram створено спеціальні чат-боти, щоб знайти допомогу у важкі для людей та країни дні, для волонтерів, які готові допомагати людям, для документування руйнувань під час війни, швидкого пошуку фейків та дезінформації в інтернеті. Людям, які потрапили в біду, ці чат-боти можуть швидко та ефективно допомогти.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах